Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

A VIDÉKRŐL

A szőlészet 4 km-re helyezkedik el a Balatontól (Balatonakali) a Dörgicsei medencében. Legmagasabb pontja a Halom hegy, ami 399 m magas a valaha itt működő vulkán bazaltkúpja, mely kiváló talajt biztosít az itt telepített területre jellemző szőlőfajtáknak. Páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a völgyben fekvő településre.

Régészeti kutatások bebizonyították, hogy már az őskorban is megjelent az ember ezen a területen. A következő telepesek közel kétezer éve a rómaiak voltak, akik 3-4 évszázadon át éltek itt. Ettől az időtől folyik a területen a szőlőtermesztés és a borászat. Írásos dokumentummal bizonyítják, hogy az itt termett bor római területen is kedvelt volt.

Néhány évszázad múlva a magyarok is letelepedtek itt. Az elmúlt évben egy mélyszántás után már honfoglalás kori temető nyomaira bukkantak, árpád kori temető, pedig több helyen is fellelhető.

A Dörgicse név először egy 1082-ből származó oklevélben fordul elő, innen számítják a falu bizonyított történetét. A XIII. században épült erődtemplom és kolostor román stílusú oromfala ma is ott magasodik a falu fölött.

Manapság is sokan élnek borászatból, mezőgazdaságból a településen, ahol az utóbbi években az idegenforgalom is jelentőssé vált.